31 July 2017

Viden med kosmisk perspektiv

Grundforskning:

En milliard danske kroner er netop blevet bevilliget til grundforskning. Pengene skal blandt andet gå til et center, som skal være med til at skrive det første kapitel af universets historie – en begyndelse, der hidtil har ligget begravet i mørke.

Den store galakse i midten har navnet NGC 7331 og ligger blot 40 mio. lysår fra jorden. Men det nye Cosmic Dawn Centre, som åbner med midler fra Danmarks Grundforskningsfond, skal se på galakser som ligger langt, langt længere væk. Billede fra: Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona.

Der kan være meget langt imellem grundforskning og praktisk anvendelse. I tiden inden kvinder fik stemmeret og mens den primære belysning stadig bestod af gaslamper, observerede den engelske ingeniør, Henry Joseph Round, et besynderligt fænomen. En kold vinterdag, var Henry i færd med at gennemføre sine daglige radioteknologiske forsøg i sit laboratorium i New York. Mere præcist undersøgte han forskellige krystallers evne til at generere radiobølger, men da han sendte 10 volt gennem en siliciumkarbid krystal, udsendte den ikke radiofrekvenser. Den udsendte derimod et svagt gult lys.

Læs mere på SCIENCEreport.dk >>